Postbus 51 Rijksoverheid - nederlandveilig.nl / hou je aan de snelheidslimiet

In de bebouwde kom weet je nooit wat je tegenkomt

We doen het allemaal weleens: net iets harder rijden dan toegestaan. Soms bewust, in een poging verloren minuten in te halen. En soms onbewust, omdat onze gedachten afdwalen en we even niet opletten. Wat de reden ook is, (iets) te hard rijden is altijd heel gevaarlijk. Zeker in de bebouwde kom waar je regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomt. En waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken. Of nog erger...

Je snelheid bepaalt de lengte van je remweg

Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger je snelheid, des te meer meters je in die tijd aflegt.

Meer informatie over de campagne

De campagne 'Hou je aan de snelheidslimiet. Daar kun je mee thuiskomen' is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners en spreekt de automobilist aan op zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen veiligheid en die van anderen.

Opmerkelijke feiten

  • Bij ongeveer één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol.
  • Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers.
  • Snelheidsovertredingen tot 10 à 15 km boven de limieten van 30 en 50 km per uur kosten binnen de bebouwde kom jaarlijks circa tien voetgangers en fietsers het leven. Zo'n 200 mensen worden zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen.
  • Bij regenachtig weer is de remweg nóg een stuk langer. Hou daar dus rekening mee.
  • Een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw (10 meter).

Een oudere man met 2 kinderen houden samen een verkeersbord met 30 km vast.

Hoe gevaarlijker, hoe duurder

Omdat te hard rijden juist in de bebouwde kom zo gevaarlijk is, controleert de politie scherp op snelheidsovertredingen. Het principe luidt: ‘hoe gevaarlijker de overtreding, des te hoger de boete’.

Bekijk de tv-commercials

Still uit 1 van de 3 Tv-commercials: Ambulance

Haast wordt vaak aangevoerd als reden voor een snelheidsovertreding. Met de commercials willen we laten zien dat er geen enkel excuus is om harder te rijden dan toegestaan. Ook haast niet. Zeker in de bebouwde kom is dit heel gevaarlijk. Daar kom je regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terecht en heb je vaak te maken met kwetsbare verkeersdeelnemers.